:: One Night in Bangkok ::

onsdag, januari 11, 2006

Angkors storhet

The temples of Angkor i forrgar var en stor upplevelse som vantat. Andrea blev mer "smitten" an mig, varfor hon akte tillbaka idag... Hon har mer koll pa namnen pa alla tempel, sa hon far sta for en mer detaljerad rapport. Lite kortfattat - vad ar Angkor-templen? Jo, en samling byggnader uppforda under nagra hundra ar (800-talet till 1500-talet, ungefar) av olika kungar och harskare, associerade med varierande religioner och folkslag. En enorm, obeskrivlig anstrangning, men trots det ar de flesta konstruktioner inte avslutade. Prakten ar enorm, och fafangan likasa. Juvelen i kronan ar Angkor Wat, det storsta templet som underligt nog har en air av fransk borggard over sig.Andrea star vid ett av de typiska jatteansiktena i Bayon-templet (det andra maste-se-templet vid sidan av Angkor Wat). Ansiktena tros forestalla hybrider av gudar och harskare.
Den har bilden ar inifran Angkor Wat, uppe pa hogsta vaningen. I bakgrunden syns yttre muren, bakom den finns en vallgrav som man tar sig over via en maktig stenbrygga.
Det har ar fran South entrance till Bayon-templet och det forsta "templiga" vi sag nar vi hade betalt intrade. Det coolaste med hela Angkor, och vad som skiljer de har ruinerna fran liknande i tex Europa, ar hur naturen finns i narheten precis hela tiden och skapar en helt otrolig kontrast. Inte minst pa Ta Phrom (stavas det sa?), tradtemplet, som Andy ar speciellt kar i. Hon laddar sakert upp bilder darifran.

Angkor Wat igen, nar man narmar sig, det centrala omradet. Jag kanner av lite obehag nar jag ser den har bilden, sarskilt tornet i mitten... Aterkommer om det.